Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

eigen foto's

 

desertjes eenvoudig en om je vingers af te likken

eigensmaak en ook  gekregen receptjes die ik lekker vind noella..

...


bakken met noella  warme wafels  Wat heb je nodig 

500gr bloem :
1/2 liter melk
250gr boter
175gr suiker
3 eieren
1 pakje poedergist
1 snuifje zout

Bereiding :suiker ,bloem en gist in een kom mengen
Een kuiltje maken. De geklopte eieren erin gieten
Dan de bloem er bij kleine hoeveelheden in mengen 

Dan de melk toevoegen waarin het zout is opgelost en de boter gesmolten is.
Goed bewerken en tenslotte de in sneeuw geklopte eiwitten luchtig eronder scheppen  

Onmiddelijk bakken in een wafelijzer 6x10 
Met bloemsuiker bestrooien en warm opdienen
smakelijk ....dit is mijn recept voor jou noella

 

 
Bawaar wafel1 kg bloem800 gr solo boter
1kg fijne suiker
10 tot 20 eieren
1 zakje bakpoeder (hoeft niet, maar dan zijn de wafels luchtiger)

1. Neem een grote kookpot voor het deeg, smelt hierin de boter en zet het vuur uit
2. meng met een HOUTEN lepel de suiker er onder
3. voeg de eidooiers toe
4. voeg de bloem erbij
5. spatel het opgeklopte eiwit er voorzichtig onder
6. bak in een heet wafel ijzer


Dit is voor ongeveer 50 wafels (met 20 eieren)             Diane

BENODIGDHEDEN:  ongv.20 stuks

Deze wafels blijven extra vers om te bewaren in de koekedoos  das een pluspunt8
 
-  500gr bloem
-  snuifje zout
-  1/2 koffielepel natriumbicarbonaat of bakpoeder
-  300gr griessuiker
-  2 zakjes vanillesuiker
-  1/2 zakje vanillepoeder
-  400gr boter
-  6 eieren
 BEREIDINGSWIJZE:
 Doe de bloem, het zout, het bakpoeder, de griessuiker, de vanillesuiker en het vanillepoeder in een diepe kom.  Maak er een kuiltje in.
Smelt de boter, klop er de eieren in los en giet in het kuiltje.  eng en roer krachtig tot een gladde massa.
Laat het beslag enkele uren rusten.
Breng het wafelijzer op temperatuur en bestrijk het met gesmolten boter of een andere vetstof.  Stort er het beslag in en bak de wafels goudbruin. 
Laat afkoelen op een taartrooster.

Wat dacht je van dit lekker ontbijtje of vieruurtje :

Havermout pannenkoek
- 60 gr havermout (6 Propoints )
- 400 ml magere melk (4 Propoints )
-1 ei (2 Propoints )
Havermout laten weken in de melk (vb. ‘s avonds )
‘S morgens 1 ei bijvoegen en goed glad mixen .
Bakken op een laag vuur , in tefal pan of pan met bakvel .
Je kan er 2 dikke pannenkoeken van bakken (eventueel 1 invriezen )
Opdienen met wat effi confituur (*), af wat nep poedersuiker .
Heerlijk voor ontbijt of tussendoortje :

  Oliebollen zelf maken

1kgr patentbloem (niet zelf rijzend)
400gr rozijnen
1zakje bakpoeder
1zakje vanille suiker
2 zakjes gist a  7gr droge
4 verse eieren
2 theelepels zout
een halve kop sla ololie
Ruim een halve liter melk (wij doen volle melk)

Slap beslag maken 1keer na 5min doorslaan en na 20 minuten kan je beginnen bakken
Bakken in hete slaolie en vooral geen te grote bollen maken !!

Sucses.......

Irishkoffie
1 kop sterke koffie per persoon
 Whisky-
 verse room
 1 maatje lichtbruine suiker

Bereidingswijze

 

 Klop de room op ,tot deze stijf is. Doe een maatje suiker in een glas. Verwarm de whisky en laat deze ontbranden. Giet de whisky in het glas en blus met de warme, sterke koffie. Voeg de room met een lepel voorzichtig toe.

 

kruiden weetjes

Echinacea:         winter en dat betekend natuurlijk af en toe verkouden zijn .
Maar hier is een goed en eenvoudig middeltje

Echinacea is een natuurlijk antibiotica middeltje voor een verkoudheid
Zo maak je antibiotica

Recept Echinacea
1 - een handvol Echinacea koppen ( 8 tot 10 bloemen)
2 - twee a drie eetlepels honing
3 - drie deciliter warm water
4 - één liter Jenever

Bereiding .... in bokaal of pot de bloemkoppen leggen. De honing en het warm water goed omroeren.En dan de Jenever toevoegen, en alles nog eens goed mengen.
30dagen laten trekken op kamer temperatuur. Na deze  rusttijd door een zeef in de fles . en ..LIEFST een borreltje op nuchtere maag in de maanden waar een ...R ...voorkomt .Zo kom je de winter door, gezondheid

Drink Kombucha

drink kombucha





 

Gezondheid en eeuwige jeugd .
 

 eigen foto's

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kombucha

 

 

 

 

2 liter thee maken verhoog dan alle ingrediënten naar juiste verhouding. De exacte hoeveelheden aanhouden van de ingrediënten maakt de drank aanmerkelijk beter van smaak, maar alle honing en druivensuiker vervangen door gewone suiker werkt het ook. Ook gewone thee werkt. Maar nogmaals de smaak wordt er niet beter op.

Rijping

 

U hebt een glazen pot nodig van minimaal 2 liter inhoud; deze glazen (augurken) potten zijn meestal gratis verkrijgbaar bij snackbars. De pot dient goed gereinigd te worden. Kook nu 2 liter water in een schone pan. Daarna op een klein pitje en toevoegen: 6 gram groene Chinese thee en 6 gram zwarte thee (ca. 15 min. laten trekken). Gas uit en voeg toe: witte suiker en glucose (druivensuiker). Alles dient nauwkeurig afgewogen te worden (bijv. brievenweger, of een nauwkeurige huishoudweegschaal. Roer totdat de suiker opgelost is en laat dit alles nu afkoelen tot 40 à 50 gr C. Voeg dan nog de honing toe. Roer totdat de honing opgelost is en laat dit alles nu afkoelen tot kamertemperatuur. Giet nu alles in de glazen pot (zonder de theeblaadjes). Leg de zwam voorzichtig in de pot met thee. Indien u die heeft is het verstandig om tot maximaal 10% kombucha drank toe te voegen. U heeft dan minder kans op verkeerde schimmels. De zwam wordt meestal ook mooier. Wilt U meer dan

 

 

 

 

 

Sluit de pot af met een gaasje of een dun doekje en een elastiekje. Nooit hermetisch afsluiten met een deksel (zwam heeft zuurstof nodig, daarom de pot ook niet helemaal tot boven aan toe vullen, maar tot aan de ronding van de hals van de pot). Zet de pot op een, rustige, warme plaats. De ideale temperatuur is 24,3 graden! De temperatuur hoeft echter niet zo heel nauwkeurig aangehouden te worden; zoek gewoon een warm plekje in huis. De plaats moet vrij van keukengeuren zijn.

 

 

 Nooit in de zon en ook niet schudden of verplaatsen. Tocht is iets waar de zwam absoluut niet tegen kan. Dit veroorzaakt vaak schimmels die er niet in horen. Zet de pot op een absoluut tocht vrije plaats.

De zwam drijft boven, hangt schuin, of zakt naar de bodem, dat maakt niet uit. Na een paar dagen vormt zich aan de oppervlakte een grijs vel of grijze bobbeltjes, waaruit langzaam een nieuwe dochterzwam ontstaat. Na precies 14 dagen (noteer de datum!) is er een nieuwe zwam gegroeid aan de oppervlakte.
Oogsten…..
Haal na ongeveer 14 dagen beide zwammen eruit, haal ze eventueel van elkaar. Zet ze zolang in een bakje met water in de koelkast, totdat U er weer een nieuwe kweek mee opzet. Bij het opzetten van een nieuwe kweek met een zwam uit de koelkast dient de zwam eerst heel langzaam te worden opgewarmd. Giet nu de inhoud van de pot door een schone doek of en koffie filter in een pan en van daaruit via een trechter in glazen flessen (een klein beetje ruimte laten). Bij voorkeur beugelflessen gebruiken. Zet de flessen in de koelkast en als ze gekoeld zijn, kunt U de thee gaan drinken.
Bewaren zwam
U kunt de zwam een lange tijd onder water in de koelkast bewaren (wel 2-3 maanden). De zwam kan zelfs in zijn eigen vocht ingevroren worden, waarna hij na een langzame ontdooiing weer tot leven komt en actief zal zijn.

 

Het  foto materiaal van de Kombucha werd mij gegeven door en Pia een prof in ondervinding en klaarmaken van Kombucha

 

 

 

 Havermout pannenkoek ,

Wat dacht je van dit lekker ontbijtje of vieruurtje

- 60 gr havermout (6 Propoints )
- 400 ml magere melk (4 Propoints )
-1 ei (2 Propoints )
Havermout laten weken in de melk (vb. ‘s avonds )
‘S morgens 1 ei bijvoegen en goed glad mixen .
Bakken op een laag vuur , in tefal pan of pan met bakvel .
Je kan er 2 dikke pannenkoeken van bakken (eventueel 1 invriezen )
Opdienen met wat effi confituur (*), af wat nep poedersuiker .
Heerlijk voor ontbijt of tussendoortje : per stuk 6 Propoints

Lekkere scampi’s     
 

  • Bak een sjalotje met wat look in een beetje olie .
  •   Doe er daarna de scampi’s bij( goed pikant gekruid )                                                                                                        ( 100 gr 3 Propoints  )
  • Bak die enkele minuutjes langs beide kanten .
  • Flambeer met een beetje cognac , blus met magere room .
  • Doe er wat tomaten ketchup , een beetje kerriepoeder , wat cayennepeper en een beetje paprikapoeder bij .
  • Net voor het opdienen wat verse peterselie bijvoegen .
  •  

gezond tipje nee ,maar wel een toffe






 eigen foto's noella

Benodigdheden 
- Bewaar de restjes van oude kaarsen
-een oude vuurvaste pan, en pot of schaal die in de pan past
-metalen lepel
-mallen of vormen
-lont of kaarsenpit
-schaar, tape, oude kranten en een keukenrol
je ziet voor mij zijn het gewoon dood eenvoudige spulletjes daarom toon ik dit op foto het hoeft allemaal geen geld tekosten-was
-Lont koop je in de winkel
Voorzie dat je geen brandgevaar hebt ..ikzelf leg oude tegels onder mijn vuurtje    en een goed plastiek onder je tafel zo moet je achteraf niet te veel meer opkuisen