Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

heerlijke soepjes

eenvoudig en om je vingers af te likken

eigensmaak en ook  gekregen receptjes die ik lekker vind noella

 

Manuella heeft een lekker soepje voor ons uitgezocht , hier komt het :
Lekker soepje
1 bussel raapjes (ongeveer 5 raapjes)
1 grote wortel
1 grote ui
1 grote aardappel
1 grote teen knoflook
1,5 L kippenbouillon (3 blokjes in 1,5 L heet water)
1 blaadje laurier (vóór het mixen eruit halen, niet vergeten)
Zwarte peper naar smaak
Klontje margarine
 

HEERLIJK en .HEEL HEEL LEKKER, is de Patison, en je maakt er een heerlijk soepje van .
Weet jij wat een Patison  is

Het is een delicatesse in chikke restaurants  het klinkt goed en ...weinigen kennen het! ...en op boeren markten  makkelijk te verktrijgen en kost weinig !

Het is  familie van de pompoen....eigendlijk een pompoen maar is kleiner . 

Maar lijkt meer op een omgekeerde paddestoel en is wit .
snij de patison in stukken zo gaat het makkelijker om de peel af te schillen zoals je met een aardappel doet ,zaadjes uithalen
stoof dan in een grote pan:
boter , ajuin een witte stuk van de prei  een grote wortel  ...laten doorstoven  in de soeppot en water  bijdoen naargelang jij de soep dik wil of niet.   2 kruidenblokjes peper en zout naar smaak   ..na een half uur mixen eventjes laten doorkoken en klaar is kees
room of een beetje koffiemelk is een lekker toemaatje  !
 

Paprika soep voor ongv.4liter soep
7paprikas en 1Courgette
2 a 3 grote ajuinen  bakken

intussen je groenten kleinstoven en dan samen me de ajuin opstoven Je water later toevoegen peper zout en kruiden naar smaak toevoegen  en 2potjes Bours'én toevoegen en nog wat laten suddederen

en klaar         Linda

1 kgr split erwten op 5 literwater koken

koken en het vele schuimafnemen

En vervolgens

de egridienten bijdoen  Koken en laten sudderen  ,en ongv 1.30 u later een heerlijk pot erwten soep mmmmm!

Deze groene erwtensoep is nog lekkerder en voedzamer als u ze serveert met gefrituurde broodkorstjes.

Indien u graag minder kookgerei tevoorschijn haalt kan u de broodkorstjes ook bakken in de pan met echte boter en een scheutje olijfolie.

Ingredienten voor dit recept van erwtensoep

  • 1 liter water
     
  • 250 gram aardappelen in stukken gesneden
     
  • 1 groot laurierblad
     
  • 1 ui, gesnipperd in kleine stukjes
     
  • een handvol erwten om apart te stoven
     
  • olie om te stoven (20 gram, 1 eetlepel)
     
  • peper en zout (bijvoorbeeld 1 koffielepel) naar smaak

...................................................................

2 ..Erwtensoep maken

 

  1. Verwarm de olie of vetstof in een pan en laat de ui goudgeel worden.
     
  2. Voeg de aardappels, de 250ml erwten en een beetje (2 soeplepels) water toe. Laat een 5 tal minuten stoven op laag vuur zonder de ui aanbrandt of bruin wordt.
     
  3. Voeg water, zout en laurierblad toe en breng aan de kook.
     
  4. Doe een deksel op de pot en laat een 20 tal minuten zachtjes doorkoken.
     
  5. Verwarm in een andere pan opnieuw wat olie of vetstof en laat de handvol overige erwten een 5 tal minuten stoven. Doe van het vuur en zet apart in een koud kopje of schoteltje.
     
  6. Nadat de erwtensoep 20 minuten heeft gekookt voegt u peper en zout toe. Neem een staafmixer en mix de soep. Proef en voeg indien nodig meer peper of zout toe.
     
  7. Breng de erwtensoep opnieuw aan de kook en laat 5 minuten doorkoken zodat de zetmeelsmaak van de aardappelen verdwijnt.
     
  8. Voeg de apart gehouden gestoofde handvol erwten toe en serveer lekker warm!

............................................................

3.Erwtensoep met spek

 

Neem een stuk vet spek, bak het spek in de pan op een laag vuur zodat het spekvet smelt en kan gebruikt worden om bovenstaand recept echt op grootmoeders wijze te maken:

 

  • Snijd 100 gram spek in stukjes. Doe in een tefal-pan op laag vuur zodat de vetstof vrijkomt.
     
  • Als het spek-vlees donkerrood en doorbakken is verwijdert u het spek uit de pan en houdt u het apart.
     
  • Gebruik deze vetstof en volg de stappen in het bovenvermelde erwtensoep recept.
     
  • Voeg net voor het opdienen – stap 8 – ook het spek-vlees toe!
     

Tip : Vervang het spek met stukjes ringworst of in stukjes gesneden Frankfurter Worstjes (TV-worstjes). Natuurlijk heb je dan wel geen spekvet om de erwtjes in te stoven.

......................................................................................

lekkere seldersoep en eenvoudig

 

Echt hemels lekkere soep ! We maken deze met de overschotten groenten van de bolognesesaus van gisteren. De beste soep die ik de laatste maanden gegeten heb.
 (voor 4 personen)

  • 1 bleekselder
  • 500gr wortels
  • 1 aardappel
  • 1 ui
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 2 liter water
  • 1 Maggi kruidentuiltje (peterselie, tijm, laurier)
  • peper

(werkwijze)

  • Snijd alle groenten in kleine stukken.
  • Stoof de ui in boter.
  • Voeg alle groenten toe en stoof een aantal minuten in de boter.
  • Voeg 2 liter water toe en de 2 kippen bouillonblokjes en laat opkoken.
  • Laat 25 minuten pruttelen zonder deksel.
  • Voeg op het laatste het Maggi kruidentuiltje toe en mix de soep.
  • Peper de soep naar smaak. Zout vond ik niet meer nodig

..

Soep met  Koetong ,en recept voor madeira saus

Voor de madeirasaus

  • 2 el bloem
  • 50 gr boter
  • bouillon van de versgekookte rundstong
  • 1 glas madeirawijn
  • peper en zout
  • 2 tomaten
  • 70 gr tomatenpuree
  • 1 ui
  • 250 gr verse champignons
  • verse peterselie
  • 1 dikke wortel, in brunoise

Voor de rundstong

  • peper en zout
  • 1 rundstong
  • 1 kg soepgroenten (prei, selder, wortel, ui en kruidentuiltje)
  • 5 l water

Bereidingswijze

  1. Laat de tong gedurende 3 uur in zout water trekken. Hierdoor verdwijnen alle bloedresten. Vernieuw daarna het water, voeg de rundstong toe en laat 3 à 4 minuten koken. Giet hierna het water opnieuw weg en laat de rundstong opnieuw koken in water waarin je ook de groenten en de kruiden laat meekoken. Laat de tong in dit mengsel gedurende 2 à 3 uur koken tot hij gaar is. Een rundstong is gaar als de draden van de tong uit elkaar gaan als je erin prikt. Haal de tong nu uit zijn bouillon en pel, terwijl de tong nog warm is, het witte vel eraf.

  2. Stoof de wortel en fijngesnipperde ui in wat boter, voeg de grof gehakte tomaten toe en laat ze even meestoven. Roer de tomatenpuree en de bloem door de groenten en laat onder voortdurend roeren drogen.

  3. Voeg nu al roerend wat bouillon toe tot je een mooie gladde saus hebt. Zet het vuur nu lager en laat de saus ongeveer 30 minuten pruttelen. Zeef de saus en zet ze even opzij.

  4. Smelt de boter en stoof hierin de champignons. Kruid met peper en zout. Giet de gezeefde saus erbij en breng alles opnieuw aan de kook.

  5. Werk het geheel af met een glaasje madeira en wat verse peterselie en laat pruttelen tot de gewenste sausdikte.

  6. Dien de rundstong op in plakken van een 0,5 cm dik en overgiet met de saus. Serveer met aardappelpuree.

 

Simpele Uiensoep.

overheerlijk frans uiensoepje met stokbrood
Ingrediënten voor 2 personen

5 grote uien
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
1,5 liter water
2 blokjes bouillon
peper en zout naar smaak
geraspte pittige kaas
(stok) brood

 
 

Hulpmiddelen

Mesje, pannen, broodplankje

Voorbereiding

Stokbrood afbakken.

Bereidingswijze

Pel de uien en snij ze in ringen. Laat de uien in een ruime pan in de boter zachtjes aanbakken tot ze glazig zijn. Strooi de bloem erover en laat even meebakken. Giet water in de pan, bouillonblokjes erbij en laat alles ongeveer 20 minuten koken. Maak op smaak af met peper en zout, eventueel een mespuntje kerrie.
Intussen het stokbrood dik met kaas bestrooien en in de oven gratineren.
De stevigheid van de soep reguleren met de hoeveelheid water. Experimenteren is heel leuk.

Serveertips

Brood in een ruime soepkom en de soep erover scheppen. Pas op voor de hete uienslierten.

 

 

Courgette maakt een heerlijk zomerse soep. Dit courgette soep recept is ideaal wanneer de oogst van courgetten in de nazomer zijn hoogtepunt bereikt en uzelf of uw buren niet meer weten wat te doen met de massa aan courgetten. Zoals altijd met groenten-overschotten uit de ijskast of de tuin: kook er een heerlijk soep van.

 

Recept courgettesoep ingredienten

 

  • 4 courgetten
     
  • 2 liter water
     
  • 4 uien fijn snijden
     
  • 3 tomaten in stukjes snijden
     
  • 50 gram boter of olijfolie
     
  • 2 bouillonblokjes
     
  • peper, zout en kerriepoeder naar smaak (begin met 1 eetlepel kerriepoeder en proef)
     
  • verse peterselie fijnhakken
     

 

Courgettesoep maken

 

  1. De courgetten schillen, de zaadjes verwijderen, wassen en in blokjes snijden.
     
  2. Stoof de fijngeneden uien en courgetten in de boter.
     
  3. Voeg water, gesneden tomaten, bouillonblokjes en de kruiden toe en laat 20 minuten gaar koken.
     
  4. Pureer de courgettesoep fijn met de mixer en voeg er de gezonde en verse fijngehakte peterselie bij.
     

 

Serveer de courgettesoep met Frans brood en een sla van verse groeten voor een simpele en snelle zomerse maaltijd.

 

Nu de tomaten super lekker zijn , moet je dit soepje echt eens proberen .
Tomatensoep voor 4 personen
·1 kg rijpe tomaten
·2 uien
·1 bouillon blokje ( rund of groenten )
·4 teentjes look
·1 eetlepel gehakte peterselie
·1 koffielepel gehakt munt
·Peper & zout
Snijd de tomaten in 4 en verwijder de pitjes .Pel en hak de uien en de knoflook . Fruit de ui en de look in een pan samen met de tomaten .
Doe er het bouillonblokje bij samen met ¾ liter warm water .Breng op smaak met peper & zout .
Laat 25 minuten koken en mix . Strooi de peterselie en de munt net voor het opdienen over de soep .

Witloolf soep eenvoudig Voor 6 personen


½ kg witloof (fijngesneden)
½ kg prei ( fijngesneden)
2 aardappelen ( in stukjes gesneden)
1,5 l water
3 tabletjes kippen- of groentenbouillon
1 klontje boter
Smelt de boter en voeg de groenten toe en laat 10 min stoven op zacht vuur. Roer af en toe. Bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Laat 30 min zachtjes gaarkoken. Mixen en eventueel kruiden naar smaak met peper en zout.
Tip:
Ik gebruik het witte gedeelte van de prei als groente, gestoofd of met witte saus, bij vlees. Het groene gedeelte gebruik ik voor soep.

 

Lekkere eenvoudige en  niet alledaagse soepjes

 Slasoep met lentegroenten 4 personen

 
Snij 2 wortelen , 2 nieuwe aardappelen en 2 courgettes in kleine blokjes .
Snij 1 kropsla in reepjes .
Stoof de wortelen en de aardappelen 3 minuten in wat olie
( 2 koffielepels ).
Voeg 1,5 liter groentebouillon toe en laat 20 minuten sudderen .
Voeg er de courgetteblokjes aan toe en laat nog 10 minuten zachtjes koken .
Doe er dan de slareepjes bij .
Breng op smaak met peper en zout en laat nog heel even goed doorwarmen .
Serveer eventueel met brood crouton .

 Witloofsoep

Ingrediënten voor 4 personen

1ui

peper 
Bereidingswijze
 
Voorbereiding:

Snij de ui, het preiwit en 1 kg witloof in grove stukken. Schil 1 aardappel  en snij in stukjes. 

2

Stoof alle groenten aan in wat boter. Blus met 2 l kippenbouillon, dek af en breng aan de kook. Temper het vuur en laat 15 minuten zacht borrelen. 

 Franse Uiensoep

Het receptje van de Franse uiensoep komt eraan :
-400 gr uien in ringen
-wat boter om te stoven
-2 liter water met 6 bouillonblokjes(rund)
-peper & zout en paprikapoeder
-3 teentjes look laten meekoken.
Laat je uien in de boter glazig stoven, voeg er dan warme bouillon bij (water + blokjes), en flink wat paprikapoeder .
Laat 20 min zachtjes koken samen met de look .
Haal je look voor het opdienen uit de soep  .
Kan met een beschuitje , en een beetje gemalen kaas , even onder de grill.    
 
Smakelijk eten !

 

 Patisonsoep

HEERLIJK en ....HEEL HEEL LEKKER  ....is de Patison,
weinig gekent maaar Ooo! zo lekker en je maakt er een heerlijk soepje van......Weet jij wat een Patison  is ....

Het is een delicatesse in chikke restaurants  het klinkt goed en ..........weinigen kennen het! ...en op boeren markten  makkelijk te verktrijgen en kost weinig ......!

Het is  familie van de pompoen........eigendlijk een pompoen maar is kleiner . 

Maar lijkt meer op een omgekeerde paddestoel en is wit .
snij de patison in stukken zo gaat het makkelijker om de peel af te schillen zoals je met een aardappel doet ,zaadjes uithalen
stoof dan in een grote pan:
boter , ajuin een witte stuk van de prei  een grote wortel  ...laten doorstoven  in de soeppot en water  bijdoen naargelang jij de soep dik wil of niet.   2 kruidenblokjes peper en zout naar smaak   ..na een half uur mixen eventjes laten doorkoken en klaar is kees
room of een beetje koffiemelk is een lekker toemaatje  ..! 

gourgette soep
  wat heb je nodig voor gourgette soep

Gourgette  ong .1,5kgr      
2 grote ajuinen   3kippebouoillon peper   zout  verse wat verse peterselie..boter .en room of koffiemelk naar keuze om wat smaak bij te brengen

bereiding
was goed je gourgette  en haal de zaadjes er uit 

..snijd de gourgette in kleine stukken (de groene peel mag aan de gourgette blijven ).
stoof ajuin en gourgette saam in boter in een grootte pan 
Doe water in een grotere pot  ,voeg alles samen als je ziet dat de ajuin goudgeel gebakken is ,voeg de kippebouillon  bij en laat nog een 30minuten alles saam stoven 

en klaar is je lekker soepje en met wat room of koffie melk in je bord op smaak brengen ik doe het met één blokje boursin (kruidenkaas) ! smakelijk  

 

Pompoen soep

 De hoogste tijd om pompoensoep klaar te maken. Om het helemaal feestelijk te maken kan je de soep opdienen in de uitgehaalde pompoen.

 Benodigdheden voor 8 personen:
 
Halve pompoen (ongeveer 2 kg), 3 uien, boter, 1 blokje kippenbouillon, peper en zout
 Snijd de uien in grote stukken en stoof ze in wat boter in een grote pot. Verdeel ook de pompoen in stukken en gooi die er bij. Als de uien gaar zijn, giet je er drie liter water op en doe je er het bouillonblokje bij. Kruid met peper en laat alles een kwartiertje koken.
 Pureer de soep tot een smeuïg geheel. Breng indien nodig nog op smaak met een snuifje zout. Wie er van houdt kan de soep opdienen met een geutje room en met in de olie gebakken stukjes brood (croütons).

KOMKOMMERSOEP:

2 komkommers;4 uien ; 2 liter gepelde tomaten;
11/2 liter rundsbouillon
alles samen laten koken, mixen afwerken met scheutje citroensap .  
 
feestelijk met vleugje room (in je bord) of met melk !!!

Knolselder soep

 ingrediënten voor een knolselder van ongeveer 
 
800gr. knolselder
2 aardappels
2 grote uien
4 blokjes kippenboullion
1,5l. water
1l. halfvolle melk
1/2l.light room ( ik doe de helft van de room )
peper en zout
eventueel nog wat filet de sax of ander gerookte hesp

 Bereiding :
 
los de blokjes kippenbouillon op in water. Voeg de melk toe
en breng aan de kook. Was en snij de knolselder, aardappels
en uien en voeg toe aan de boullion. laat de bouillon koken tot
de groenten gaar zijn. Mix de soep, breng op smaak met peper
en zout en voeg de room toe. Bij het serveren kan je eventueel
flinterdunne sneedjes filet de sax doen of ander gerookte hesp.
Lekker genieten.
 
 Hallo mama, hier het beloofde recept voor de knolseldersoep.
Smakelijk !xxxxxxxxx Linda
 

Knolselder soep

Wat heb je nodig 800gr knolselder

2  aardappels
2  grote uien
1,5l water
1,5l halfvolle melkpeper en zout  muscaat noot

bereiding 

 uien bruin bakken en ook de groentjes wat gaar stoven alles in melk en het water .

en voor meer smaak kan je een romige smaak bekomen met 2 smeerkaasjes toe te voegen en in te roeren   

                                                     smakelijk ! en is ook  heel weinig kalorieën !