Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Vandaag: jan 2019 Varkens wangetjes klaargemaakt 
het gerechtje dat ik vorige week heb geeten  bij nef en nichtje  eenvoudig en heel LEKKER ..! 
dus efkes zelf uittesten en gelukt 

 Gerechtje met Varkens wangen
1kgr  varkenswangen bakken met  2 ajuinen  peper zout  intussen pot opzetten met wat water en bruinbier ( bestRodenbach of st Bernardus Abdij) .
Een paar witte boterhammen goed besmeerd met mosterd  in de pot ,verder wat lauwreier kruidnagel,peterselie stengel, look.
 En eens je vlees is goed gebakken aan beide kanten  ,
ook in de pot en alles laten opstoven
 GROENTEN ... heb ik witloof fijn gesneden met weinig mayonaise  .
En voor dessert heeft Joery Terramesou gemaakt maar daar begin ikniet aan veel te ingewikkeld .

met verse garnalen


n ik moet er nu ook  direct aan beginnen aan garnalen pelen  ,en ik heb dat nog nooit gedaan ,we zijn gisterenavond  naar een viscafé  geweest in Zeebrugge  en er meegebracht ,
omdat ik een lekker eenvoudig recept heb gekregen van mijn buur wi ik dat nu ook doen  , maar  maar nu zie !
normaal trek ik kop en staart af en steek ze in mijn mond ,ik denk dat ik voor een paar uur zal zoet zijn  weet ik al hééél zeker ,kom e niet helpen ,je zou nu toch moeten medeleiden hebben hé met mij martintje 
 
 
PS: dat receptje van buurtje Annie , rauwe petatten schillen en in schijfjes snijden ,wassen aan de kookbrengen 5minuutjes laten sudderen  in bodem leggen van ovenschotel 
 
Ook witloof  wat lichtjes eerst laten sudderen op een vuurtje  en 
intussen maakje een lekkere boulion  van je garnaal overschot kruiden enz.. en dan maakje er mee een lekkere witte saus met wat qruyérenkaas bij en roer de garnalen er bij 
 
 
,,,Versieren in je ovenschotel
onderaan de schijfjes aardappelen   erboven het witloof  en tot slot je lekkere saus met de gargalen er bovenop en 20minuten in de oven  en smakelijk  !
 

 

Gezonde menu's

eenvoudig en om je vingers af te likken

eigensmaak en ook  gekregen receptjes die ik lekker vind noella

Op aanvraag het lekkere scampi receptje :

 

Lekkere scampi’s    

·         Bak een sjalotje met wat look in een beetje olie . 

·           Doe er daarna de scampi’s bij( goed pikant gekruid )          ( 100 gr 3 Propoints of verzadigende portie 5 )

·         Bak die enkele minuutjes langs beide kanten .

·         Flambeer met een beetje cognac , blus met magere room .

·         Doe er wat tomaten ketchup , een beetje kerriepoeder , wat cayennepeper en een beetje paprikapoeder bij .

·         Net voor het opdienen wat verse peterselie bijvoegen .

 

 

Tagliatelle met Scampi’s en prei 4 personen
 
-120 gr ongekookte tagliatelle ; 360 gr scampi’s
-1 prei ; 1 teentje look
-20 koffielepels room (- 5 % v.g.)
- 4 koffielepels witte wijn
-1/2 koffielepel kerriepoeder ;
-peper en zout
Bereiding :
-Marineer de scampi’s 30 minuten in een mengsel van look , witte wijn , peper & zout.
-Bak de scampi’s op een bakvel.
-Stoof de prei en voeg er de room en het kerriepoeder aan toe .
-Laat garen op een zacht vuur .
-Kook de pasta beetgaar in licht gezouten water , laat uitlekken en meng met de scampi’s.
 

 

Dit receptje zeker eens uitproberen : Prei met ham en kaassaus
 
1 persoon
-2 sneetjes kookham (ongeveer 70 gr)
-2 stelen prei
-20 gr maïzena
-¼ l geitenmelk (of andere melk : pp aanpassen)
-40 gr gemalen kaas
-peper, zout en muskaatnoot
-verse tijm
Bereiding :
- oven voorverwarmen op 175 ° C
-kook prei in licht gezouten water en laat uitlekken
-rol de prei in een plakje kookham en leg het in een vuurvaste schotel
-los de maïzena op in een beetje melk
-breng de rest aan de kook en bind met de maïzena
-voeg de kaas, peper, zout en muskaatnoot toe
-overgiet de preirolletjes
-plaats gedurende 20 min. in de voorverwarmde oven
 

 Hier een super lekker gerechtje :

 
Hollandse Smeus
Maak een grove aardappel puree . Doe de puree in een schaal .                          
Leg daarop een laagje garnalen .
Maak een hollandaise saus ( te koop in ons winkeltje ) , doe daar wat dragon ( uit de diepvries  ) bij .
Giet die saus over de garnalen .
Serveer met een gepocheerd eitje .                                       
 

 Tagliatelle met Scampi’s en prei               4 personen

 
-120 gr ongekookte tagliatelle ; 360 gr scampi’s
-1 prei ; 1 teentje look
-20 koffielepels room (- 5 % v.g.)
- 4 koffielepels witte wijn
-1/2 koffielepel kerriepoeder ;
-peper en zout
Bereiding :
-Marineer de scampi’s 30 minuten in een mengsel van look , witte wijn ,  peper & zout.
-Bak de scampi’s op een bakvel.
-Stoof de prei en voeg er de room en het kerriepoeder aan toe .
-Laat garen op een zacht vuur .
-Kook de pasta beetgaar in licht gezouten water , laat uitlekken en meng met de scampi’s.
 

Vis en groentepannetje       voor 2 personen

 
--verzadigende portie kabeljauw ( of andere vaste magere vis )
-- 6 scampi’s
-- 1 grote prei ( in fijne ringen )
-- 1 stengel selder in kleine stukjes
-- 2 wortelen in kleine stukjes
-- 1 eetlepel tomatenpuree ( of 2 grote tomaten in kleine stukjes )
-- 1 kippenbouillonblokje vetarm
 
Neem een kookpot en vul deze met 1/3 water .
Voeg daar het kippenbouillonblokje aan toe . Doe daar al je groenten bij + de tomaten puree.
Laat 12 minuutjes koken . Voeg er de laatste 10 minuutjes vis en scampi’s bij .
 

 Ratatouille

Ik heb een receptje voor jullie : Ratatouille
 
*      1 aubergine ; 1 Courgette ; 1 teentje look
*      4 tomaten ; 1 eetlepel tomatenpuree
*      2 koffielepels boter ; Peper & zout ; Paprikapoeder
Stoof het teentje look in de boter , doe er de stukjes aubergine en courgette bij.                                                                                                                                                   
Voeg  er de tomaten in stukjes , of het blik tomaten aan toe .                                          
 Doe er de tomatenpuree, paprikapoeder, peper & zout bij .                                               
 Eventueel een beetje water bijvoegen , laat zachtjes gaar  worden .                            
 Je kan er op het einde eventueel wat magere room of maïzena bijdoen om wat te dikken .
 

super lekker receptje en …snel klaar :

 
 Vis en groentepannetje          voor 2 personen
 
--verzadigende portie kabeljauw ( of andere vaste magere vis )
-- 6 scampi’s
-- 1 grote prei ( in fijne ringen )
-- 1 stengel selder in kleine stukjes
-- 2 wortelen in kleine stukjes
-- 1 eetlepel tomatenpuree ( of 2 grote tomaten in kleine stukjes )
-- 1 kippenbouillonblokje vetarm
Neem een kookpot en vul deze met 1/4 water .
Voeg daar het kippenbouillonblokje + Visblokje aan toe . Doe daar al je groenten bij + de tomaten puree.
Laat 10 minuutjes koken .. Voeg er de laatste 10 minuutjes vis en scampi’s bij .
 
 

Ann uit de cursus Brugge  heeft een lekkere Couscoussaus

voor ons klaargemaakt , hier komt het :  
 
 
Ingrediënten
( in volgorde waarin ze gestoofd  worden)                                                                                                                                     
 
750 gr wortelen ; 350 gr ajuin;2 rode paprika’s;2 groene paprika’s;4 courgettes
 250 gr rozijnen;750 gr kikkererwten uit blik (voor de liefhebbers)
2 blikken gepelde tomaten;1 doosje puree tomaten
2 blokjes vleesbouillon;3 teentjes look
·         De groenten grof snijden, dus niet de kleine stukken
·         de ajuinen stoven in olijfolie ( 2 soeplepels) tot ze glazig zijn
·         de wortels toevoegen en een 10-tal minuten stoven
·         de gepelde tomaten, de puree en de bouillonblokjes toevoegen
·         na 5 min de paprika’s, de courgettes toevoegen en indien nodig wat water toevoegen
kruiden :
          -) peper en zout
         -) couscouskruiden ( bestaat oa uit kaneel, gemalen komijnzaad , gemalen korianderzaad en kurkuma)
-        -) harrissa
           -) look , de rozijnen ( en de kikkererwten) toevoegen 
 

Hier is een lekkere Ratatouille

     1 aubergine    1 Courgette      1 teentje look
      4 tomaten of ½ liter tomatenblokjes ( in blik )
     1 eetlepel tomatenpuree
     2 koffielepels boter
     Peper & zout
      Paprikapoeder
Stoof het teentje look in de boter , doe er de stukjes aubergine en courgette bij.            
Voeg er de tomaten in stukjes , of het blik tomaten aan toe .                                         
 Doe er de tomatenpuree, paprikapoeder, peper & zout bij .                                               
 Eventueel een beetje water bijvoegen , laat zachtjes gaar worden .                            
 Je kan er op het einde eventueel wat magere room of maïzena bijdoen om wat te dikken .
 
 

Tagliatelle met Scampi’s en prei                4 personen

-120 gr ongekookte tagliatelle ; 360 gr scampi’s
-1 prei ; 1 teentje look
-20 koffielepels room (- 5 % v.g.)
- 4 koffielepels witte wijn
-1/2 koffielepel kerriepoeder ;
-peper en zout
Bereiding :
-Marineer de scampi’s 30 minuten in een mengsel van look , witte wijn , peper & zout.
-Bak de scampi’s op een bakvel.
-Stoof de prei en voeg er de room en het kerriepoeder aan toe .
-Laat garen op een zacht vuur .
-Kook de pasta beetgaar in licht gezouten water , laat uitlekken en meng met de scampi’s.
 

 

Manuella heeft een lekker soepje voor ons uitgezocht , hier komt het :
Lekker soepje
1 bussel raapjes (ongeveer 5 raapjes)
1 grote wortel
1 grote ui
1 grote aardappel
1 grote teen knoflook
1,5 L kippenbouillon (3 blokjes in 1,5 L heet water)
1 blaadje laurier (vóór het mixen eruit halen, niet vergeten)
Zwarte peper naar smaak
Klontje margarine
 
Groenten eventjes bakken in margarine.
Met bouillon 20 min koken.
Mixen (laurier eruit!) en klaar……. Of toch niet :
“de liefhebbers doen er in hun bord een stukje camembert in.
 

WOK MET PREI EN DUO VAN ZALM                  2 personen

 
  • 4 stalen wit van prei
  • 120 gr verse zalm &75 gr gerookte zalm
  • visbouillonblokje
  •  roerbakmie ( 90 gr )
  • 2 koffielepels olie
  •  peper&zout
  •  snufje kurkuma
Prei fijn snijden , bakken in olie, dan reepjes verse zalm toevoegen,
Warm water (met visblokje) ,roerbakmie toevoegen,
10 min. garen ,op het einde reepjes gerookte zalm opleggen , eventjes afdekken en …
t’ is klaar . SMAKELIJK !!!! 
 

Dat moet lekker zijn:  een lekker receptje van Marietje :

Groentepannetje   met Venkel wortel                                           voor 2pers         
  • Een venkel knolletje
  • 3 grote wortels ,een uitje,
  • 1 zakje hollandaise WW saus ( te koop op de cursus )
  • Peper ,zout ,1/2 blokje groente bouillon,curry kruiden .
  • Snij venkel en wortelen in blokjes .
  • Snij uitje fijn ,en stoof in bodemke water met ½ groente blokje.
Voeg de wortel en venkel toe ,kruid met wat peper ,zout en klein beetje curry kruiden .                                           
 Laat alles stoven (niet koken )in niet te veel water tot alles mooi beet gaar is .                                                   
Neem een zakje hollandaise van WW en strooi bij de groentjes en roer alles goed door. een min laten sudderen .
Heel lekker met kipfilet ,vis ,pasta ,of gewoon met aardappelen .