Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Vlierbessen siroop

 2.5 kg vlierbessen
0.5 liter waterpijpje kaneel
5 kruidnagelen
kleinstukje gember
2 kg bruine kandijsuiker

 Je vlierbessen spoelen onderlopende kraan

KOKEN ,laat ze een half uurtje zachtjes en trekken, filtreer en laat afkoelen.
Haal de bessen van de steeltjes en was ze. Doe ze met het kruidenaftreksel in een pan en breng aan de kook, laat even sudderen en pers het nog warme sap door een zeef. Breng onmiddellijk terug aan de kook en voeg er al roerend de suiker aan toe. Laat nog even doorkoken en vul af in potjes. (Als je nog geen kruiden had toegevoegd kan je eventueel voor het afvullen nog een paar druppels etherische olie toevoegen, waarbij ik opnieuw tijm of pepermunt zou adviseren.)
Los van de siroop 1 a  2 eetlepels op in een beker heet water, eventueel met een scheutje whisky.

Drink dit 's avonds in geval van verkoudheid of 's winters als slaapmutsje.

kruiden tips                Echinacea

Het is winter en dat betekend natuurlijk af en toe verkouden zijn .
Maar hier is een goed en eenvoudig middeltje

Echinacea is een natuurlijk antibiotica middeltje voor een verkoudheid
Zo maak je antibiotica
Euchieacea

Recept Echinacea
1 - een handvol Echinacea koppen ( 8 tot 10 bloemen)
2 - twee a drie eetlepels honing
3 - drie deciliter warm water
4 - één liter Jenever

Bereiding    in bokaal of pot de bloemkoppen leggen. De honing en het warm water goed omroeren.En dan de Jenever toevoegen, en alles nog eens goed mengen.
30dagen laten trekken op kamer temperatuur. Na deze  rusttijd door een zeef in de fles . en ..LIEFST een borreltje op nuchtere maag in de maanden waar een ...R ...voorkomt .Zo kom je de winter door

Gezondheid


Zweedse kruiden zelf maken…recept van Maria Treben

 Ofwel koopje de zakjes kruiden  waar alles kant klaar en uitgewogen bij je kruidenwinkel of apotheek   en ga je zo tewerk
Aan jouw de keus hier is alles afzonderlijk als je dit verkiest

10gr aloë
 5gr myrrhe
0,2gr safraan
10gr senneblaadjes
10gr kampher
10gr rabarberwortel
10gr zitterwortel
10gr mana
10gr venetiaanse theriak
 5gr zilverdistelwortel
10gr engelenwortel
 

Zo ga je tewerk
De zweedse kruiden worden in 1  I/2 liter graanjenever gedaan en wel in een fles van 2liter met een brede hals ,dit alles 14 dagen in de zon of bij de kachel laten trekken .Dagelijks schuddenen ook voordat je ze in kleine flesjes doet goed schuddenof voordat je er drinkt.Het mengsel dat niet wod gebruikt mag onbeperkt in de fles blijven staan.In dien het vocht in kleine flesjes word gedaan goed afsluitenen koelbewaren.Dit elexierkan jaren bewaard blijvenhoe langer het staat hoe meer de geneeskracht toeneemt
Dit kruid is een mirakel en helpt ook voor alles …maak er een gewoonte van dagelijks een klein druppeltje in te nemen en las ook rustperiodes in van bv 1 maand ..koop ees een boek vanMaria Treben of haal er een in de Bibliotheek

smeren maar met smeerwortel.

Als je op zoek bent naar smeerwortel, ga dan eens kijken in vochtige bermen of langs beken. Je zal daar grote bladeren zien die een beetje op zuringbladeren lijken. Voel eens aan zo’n blad. Als het ruw behaard is, heb je met smeerwortel te doen. Vanaf mei tot augustus komen er beige, purperen of roze bloemen op. De stengel staat 40 tot 80 cm boven de grond met zijn dikke, ruwe, lancetvormige bladeren. De wortels zitten tamelijk diep in de grond. Ze zijn zwart aan de buitenkant en wit vanbinnen. Als je ze opensnijdt, komt er een witte waterachtige vloeistof uit. Daarom heet de plant ook “smeer” wortel.

 Smeerwortel in de apotheek
Smeerwortel staat al lang bekend voor zijn helende werking bij kneuzingen, verstuikingen en breuken. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de stof “allantoïne” het weefsel rond de wonde aanzet tot nieuwe groei. De bladeren werken dus samentrekkend en helen wonden. In oude boeken vind je wel eens de naam heelwortel i.p.v. smeerwortel
 
Smeerwortelblad aftreksel
Je kan nog meer doen met smeerwortel. Zo kan je je arme, getergde rug, eens extra verwennen met een afkooksel van smeerwortelbladeren. Doe die bladeren in een emmer en giet er kokend heet water op. Na 20 minuten is het aftreksel klaar. De bladeren vis je eruit, want die wriemelen zo als je in je bad zit... Voeg dit aftreksel toe aan je badwater.

 

 

Rozenbottelsiroop en Jam
suiker of geleisuiker 
rozenbottels
Werkwijze

Pluk de bottels van de wilde roosjes op een rustige plek. Was de bottels en hak ze in een sterke mixer die dit zware werk aankan. Je kan de bottels ook stuksnijden, maar dat is niet van de poes.
Vooral de kleine bottels zijn soms hard. De pitjes mogen bij het vruchtvlees blijven.
Overgiet alles met water tot de bottels drie centimeter onder zitten.
 Laat even tot aan het kookpunt komen en neem de kookpot van het vuur.
 Een nachtje laten staan en alles door een neteldoek doen, is de volgende boodschap.
 Neem dan 1 liter vocht en doe er 0,5 kg suiker bij.
 Laat alles nog even opkoken en giet je gespoelde glazen bokaaltjes dan boordevol met dit vocht. Een geut van deze siroop is reuze lekker bij spuitwater.


Tip: In plaats van gewone suiker kan je ook geleisuiker gebruiken. Dan krijg je rozenbotteljam
 
 Gezondheid en eeuwige jeugd . Kombucha

eigen foto's noella

U hebt een glazen pot nodig van minimaal 2 liter inhoud; deze glazen (augurken) potten zijn meestal gratis verkrijgbaar bij snackbars. De pot dient goed gereinigd te worden. Kook nu 2 liter water in een schone pan. Daarna op een klein pitje en toevoegen: 6 gram groene Chinese thee en 6 gram zwarte thee (ca. 15 min. laten trekken). Gas uit en voeg toe: witte suiker en glucose (druivensuiker). Alles dient nauwkeurig afgewogen te worden (bijv. brievenweger, of een nauwkeurige huishoudweegschaal. Roer totdat de suiker opgelost is en laat dit alles nu afkoelen tot 40 à 50 gr C. Voeg dan nog de honing toe. Roer totdat de honing opgelost is en laat dit alles nu afkoelen tot kamertemperatuur. Giet nu alles in de glazen pot (zonder de theeblaadjes). Leg de zwam voorzichtig in de pot met thee. Indien u die heeft is het verstandig om tot maximaal 10% kombucha drank toe te voegen. U heeft dan minder kans op verkeerde schimmels. De zwam wordt meestal ook mooier. Wilt U meer dan 2 liter thee maken verhoog dan alle ingrediënten naar juiste verhouding. De exacte hoeveelheden aanhouden van de ingrediënten maakt de drank aanmerkelijk beter van smaak, maar alle honing en druivensuiker vervangen door gewone suiker werkt het ook. Ook gewone thee werkt. Maar nogmaals de smaak wordt er niet beter op.

Rijping
Sluit de pot af met een gaasje of een dun doekje en een elastiekje. Nooit hermetisch afsluiten met een deksel (zwam heeft zuurstof nodig, daarom de pot ook niet helemaal tot boven aan toe vullen, maar tot aan de ronding van de hals van de pot). Zet de pot op een, rustige, warme plaats. De ideale temperatuur is 24,3 graden! De temperatuur hoeft echter niet zo heel nauwkeurig aangehouden te worden; zoek gewoon een warm plekje in huis. De plaats moet vrij van keukengeuren zijn.

 Nooit in de zon en ook niet schudden of verplaatsen. Tocht is iets waar de zwam absoluut niet tegen kan. Dit veroorzaakt vaak schimmels die er niet in horen. Zet de pot op een absoluut tocht vrije plaats.

De zwam drijft boven, hangt schuin, of zakt naar de bodem, dat maakt niet uit. Na een paar dagen vormt zich aan de oppervlakte een grijs vel of grijze bobbeltjes, waaruit langzaam een nieuwe dochterzwam ontstaat. Na precies 14 dagen (noteer de datum!) is er een nieuwe zwam gegroeid aan de oppervlakte.
Oogsten…..
Haal na ongeveer 14 dagen beide zwammen eruit, haal ze eventueel van elkaar. Zet ze zolang in een bakje met water in de koelkast, totdat U er weer een nieuwe kweek mee opzet. Bij het opzetten van een nieuwe kweek met een zwam uit de koelkast dient de zwam eerst heel langzaam te worden opgewarmd. Giet nu de inhoud van de pot door een schone doek of en koffie filter in een pan en van daaruit via een trechter in glazen flessen (een klein beetje ruimte laten). Bij voorkeur beugelflessen gebruiken. Zet de flessen in de koelkast en als ze gekoeld zijn, kunt U de thee gaan drinken.
Bewaren zwam
U kunt de zwam een lange tijd onder water in de koelkast bewaren (wel 2-3 maanden). De zwam kan zelfs in zijn eigen vocht ingevroren worden, waarna hij na een langzame ontdooiing weer tot leven komt en actief zal zijn.
Het  foto materiaal van de Kombucha werd mij gegeven door en Pia een prof in ondervinding en klaarmaken van Kombucha .

Maria Treben

 WATER
Een onderzoek van de universiteit van Washington toont aan dat een glas water het hongergevoel wegneemt tijdens de nacht voor nagenoeg 100% van de personen die een dieet volgen.
Tekort aan water is de belangrijkste oorzaak van vermoeidheid tijdens de dag.
Verschillende studies tonen aan dat bij 80% van de mensen met rug- en
Gewrichtsklachten de pijn aanzienlijk vermindert door het drinken van 8 tot 10
Glazen water per dag.
Een minimale vermindering van 2% water in het lichaam kan de oorzaak zijn van incoherentie van het korte termijn geheugen, problemen bij het rekenen en
Verminderde concentratie voor de computer of bij het lezen van een gedrukte
Tekst.
Het drinken van 5 glazen water per dag vermindert het risico op darmkanker met 45% en kan het risico op borstkanker verminderen met 79%.

DRINK JIJ DAGELIJKS DE  HOEVEELHEID WATER DIE JE LICHAAM NODIG HEEFT ?

COCA-COLAIn verschillende staten in de USA nemen wegpatrouilles Coca-Cola mee om het bloed van de weg te krijgen na een ongeval.
Al je een beentje in een glas Cola legt, is het na 2 dagen zo goed als
Opgelost.Om de WC te reinigen: giet een blik Cola in het toilet, laat het een tijdje
Rusten en spoel door. Alle vlekken zijn weg...Het zuur in Coca Cola helpt perfect om vlekken te verwijderen van borden,Tassen, .Roestvlekken op chroom (vb. De bumper van je auto) wrijf je weg met een stukje aluminiumfolie dat je overvloedig in Cola doopt. Corrosievlekken van lekkende autobatterijen kan je oplossen door er een blikCola over te gieten.Om vetvlekken te verwijderen uit kleding volstaat het om een blik Cola in deWasmachine te gieten samen met de gevlekte kleding. Vervolgens gewoon wassen. Het zuur in de Cola helpt het vet oplossen.Cola is zelfs goed om de voorruit te reinigen van je auto !Ter informatie:Het actief bestanddeel dat hiervoor verantwoordelijk is, is fosforzuur.  Het Heeft een pH waarde van 2.8 en kan een stukje vingernagel oplossen in ongeveer 4u.Fosforzuur steelt bovendien calcium uit onze beenderen en is de belangrijksteOorzaak van het toenemend aantal gevallen van osteoporose.Enkele jaren geleden werd een Duits onderzoek gevoerd naar de oorzaken van Osteoporose bij kinderen van 10 jaar (wat uitzonderlijk is).  Resultaat:
Overmatige consumptie van Coca Cola, door gebrek aan controle van de ouders.
De vrachtwagens die Coca Cola vervoeren dragen allemaal het label "gevaarlijke materialen". Verdelers van Coca Cola gebruiken al 20 jaar Cola om de motor van hun
Vrachtwagens te reinigen.Nog een klein detail:Coca Cola Light wordt door artsen en onderzoekers n� g meer beschouwd als eetijdbom door de mengeling van Coca met Aspartaam (kunstmatige zoetstof) en wordt ervan verdacht de oorzaak te zijn van Lupus en degeneratie van het zenuwstelsel. En tot slot nog een tip: poets nooit je tanden na het drinken van een glasCoca Cola. Je verwijdert al het email van je tanden, voor altijd !

En wat wordt het voor u... Cola of water ???Vergeet niet om dit door te sturen aan al je vrienden. Ze zullen je dankbaarZijn, net als hun kinderen later !