Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

Heel veel lekkere en eigen ijsrecepten

  Een tijd waar ik met hart en ziel op terug kijk noella!

eenvoudig en om je vingers af te likken

...wil je ook mijn 35jaarijsjes bekijken ... archief foto's Noella ijscreem Noella ..klik

 

 

Wie herkent nog de coupe's die ik zelf klaar maakte voor mijn ijsjes klanten Ijsjes die ik met zo heel veel liefde heb geschept   noella

En elke dag had ik deze Coupe 's mee en ook de fruitcoupe  van de dag. En vooral als het aardbeien waren had ik er nooit genoeg,wat een tijd ! héél dikwijls denk ik er met heimwee aan terug .

En ik geniet van het moment dat ik dit intyp in mijn site !

Lekker een heerlijke ijs tussen 2kletskoppen

werp gewoon wat slordig, een1kgr ijs in een bord   op tafel. een paar ijsscheppers kletskop koeken  ..En  plaats wat vers slagroom vers fruit 2a 3soorten tafel in een kom op tafel en wat papieren waaiers voor garnierening op de tafel ..en nu een paar grote erwten in het ijs .die als een prijs zijn bedoeld die je ook op tafel  plaatst .

Amaai daar amuseren wij en de familie ons elk jaar mee en... ..Ik kan je verzekeren pret en smaak is verzekert het hoeft niet altijd chic en duur te zijn 

Noella 

 Wat ik elk jaar doe LEKKER eenvoudig en goedkoop

Koop in het volle seizoen van de aardbei..zoveel je wil ....lichtjes mixen doe het in tuperware doosjes goed afsluiten en de diepvries binnen en op het moment je ze nodig hebt in de winter ,is het heerlijk jouw diepgevroren lekkere vrucht boven te halen geloof me!
echter opgelet     geen overrijpe vruchten of een vrucht waar je hebt schimmel afgeknipt maar aardbeien van goede kwaliteit !
    ! voor kleine kinderen
bij tuberware kan je frisko vormpjes vinden ...vul ze met Yogourt of sorbet met een beetje heerlijke aardbei mix bij ...zo'n koffielepeltje !
 ..! op een kinderfeest

altijd gegarandeerd sucses ..is....als  extratje voor het feestje , koop vers schepijs dat je op een mooi gegarneerde pla leg je ijs er..zomaar erop ..in een berg..(een beetje slordig zelf )  of geef het een paar ogen en een mond  met een veeg schocolade , steek vlug enkele smarties  in de ijs zo hier en daar ..ook  een paar mini ..mini brokjes schocolade  en  rondom wat minipotjes fruit.....of vers fruit...en niet vergeten leg lepels op tafel zodat de kinderen zelf kunnen scheppen..... want dat is de pret helemaal  compleet...en als top op de kroon ...een boontje erin voor....met een mini verrassing
Er kan natuurlijk vooraf ook een pannekoek in het bordje gelegt worden zo is het helemaal af en hoef jij alleen maar toe te kijken ...........en mee te genieten
    !Aardbeien ijs………………eenvoudig zomers kan ook met diepvries vruchten
  1/2 liter aardbeienpuree
wat citroensap
1 blaadje rode en 1 blaadje witte gelatine
400 gr suiker --
(poeder- of basterd

Zet de koelkast in de koudste stand.
Los de gelatine op in zo weinig mogelijk water.
Roer de suiker door de vruchtenpuree tot ze geheel is opgelost.
Meng de opgeloste gelatine erdoor en het laatst de room.
Vul het bakje voor driekwart.
Tijdens het bevriezen af en toe roeren.
Als het ijs bijna bevroren is, weer luchtig mixen.
Vier a vijf uur laten vriezen.
   ..!en nog eentje  Lollies zelf maken   deze ijslolly's zijn al heel lang een groot succes in onze familie

1kg aardbeien of andere vruchten, gewassen en van hun kroontjes ontdaan 400g. suiker 25cl room
 
 Bereiding
De aardbeien in stukjes snijden, in een kom doen samen met de suiker en room en mixen. In de vormpjes gieten en laten opstijven in de vriezer 

Kalorie arm nodig voor 4personen.  Aardbei sorbet met Yogourt.

500gr.aardbei          100gr .witte bastaardsuiker           1dl volle yogourt
maak de aardbeien schoon, en houd een 4 tal aardbeien voor garniering.
De werkwijze … snij de rest van de aardbeien in stukjes en steek ze 2 uur in de vriezer.
Maal nu de bevroren aarbeien met de bastersuiker en yogourt fijn.
Verdeel in 4 glazen en serveer direct …garneer met de overgehouden aardbeien.
En eventueel een muntblaadje bovenop.
  

   . Nog meer genieten van een ijsje

 zonder kalorieën, aardbeien sorbet 
Wat heb je nodig ……500gr.aardbeien ….1eetlepel citroen siroop…100gr suiker1dl water
Bereiding ……verwarm    1dl water met 1eetlepel citroen sap   en roer dit op en laat afkoelen pureer 500gr aardbeien erdoor .      
Doet dit mengsel in een koelboxdoos roer het tot het bijna bevroren is, roer het nog eens extra goed <niet mixen> door elkaar met een vork !
En laat het nu 3 uur invriezen ………..en voor gebruik ,iets laten ontdooien en klop het nog eens op met je vork en serveer ….naar believen .
 

   Nog een lekkertje   expresso koffie of een straffe senseo..met ijs

 Doe een ..bol ijs.. in een kop .. en straffe  koffie er boven op .
En heet opslurpen ..met het smeltende ijs erin mmmmmmm
 
    ! ijs met een gesmolten mars
 
 (smaak naar keuze) zoveel als jij wil en lekker vind hi hi goed voor de lijn
1 mars reep
1 lange vinger
werkwijze       Doe het ijs op een schaaltje
Smelt de marsreep met een mini beetje water in een pannetje met een dikke bodem ..En pas op dat het niet te hard gaat en roeren
Wanneer de reep gesmolten is en een stevig papje geworden is giet het op het ijs en versieren met een lange vinger.en mini porsie gebrande nootjes
Ps…gun jezelf het plezier door niet te verklappen aan je gasten..hoe jij dat bereid heb,want het smaakt geraffineert lekker

   Bevroren Yogourt

  Ingrediënten
een mix van 500gr bevroren fruit ,aardbeien frambozen of blauwe bessen.
 5dl volle yogourt ,
2 eetlepels honing naar keuze ,
en hoorntjes of een wafeltjes.!
Het belangrijkste waar je bij dit recept op moet letten is, dat het fruit bevroren uit de vriezer komt 
En dat de yogourt ijskoud is…voordat je begint .
Werkwijze               Nu…haal het fruit uit de vriezer en stop het in de keuken machine.Maal het 30 seconden tot tot een gladde massa is .het moet goed schepbaar zijn.
Proef of het zoet genoeg is  ,fruit vries je normaal rijp in.
Zo niet ,voeg er wat honing bij .
Eet het meteen op of zet het afgedekt in een vriezer dan kan je het een paar weken bewaren
 

Nen lekkere DameBlanche uit mijn goeien ouwe tijd

 Tips  om te genieten ,

We onderscheiden 3 hoofdgroepen ijs

Ook zelf ijs maken geeft veel voldoening

en is zeker niet moeilijk.
Je kunt al zelf ijs maken als je een koelkast hebt met 3 sterrenvriesvak.
ook zonder ijsmachine is ijs maken niet moeilijk.
Hoewel een ijsmachine erg makkelijk is, is het niet noodzakelijk.
  
ROOMIJS....
word gemaakt van suiker,melk,eieren en smaakstoffen.
En moet tenminste 270 gram ei of 100 gram eidooier bevatten (20 gram eigeelpoeder voor 1 eidooier) op1 liter melk.

VRUCHTENIJS.....
bestaat uit suiker, water, vruchtvlees van verse vruchten, vruchtenpuree of vruchtensap.
Het moet voor minstens 20% uit fruit bestaan, met uitzondering van citroenijs waarvoor 10% al voldoende is.
PARFAIT....
word gemaakt van slagroom, suiker en natuurlijke smaakstoffen en moet minstens 60% room bevatten.

 Wat heb je nodig voor roomijs zonder suiker
Benodigheden
 2 blaadjes witte gelantine * 375 g verse aardbeien * 1? eetl. citroensap * 90 g zoetstof Sionon * 150 cc slagroom * 4 eetl. Water
 werkwijze
Week de gelantine in een bakje met koud water.
Was de aardbeien.
Pureer daarna samen met de kunstmatige zoetstof en het citroensap.
Los de gelantine op in 4 eetl. heet water.
Roer de opgeloste gelantine de aardbeienpuree.
Laat het mengsel afkoelen.
Klop de slagroom bijna stijf.
Vermeng de geklopte slagroom met de rest van de ingredi?nten .
Zorg ervoor dat het geheel goed vermengd is.
Schakel de ijsmachine in op standIjs en giet het mengsel in de koelkom.

Bereidingstijd: ca. 25 - 35 minuten.
  Serveertips: In plaats van aardbeien kunt u ook de volgende vruchten gebruiken zonder dat de ondergenoemde waarde veranderen: 375 g bramen,frambozen,cranberries of papaya.
1 portie ijs van 75 g leverd 95 Kcal/395 KJ,3 g koolhydraten;1 g eiwit,6 g vet.

Photobucket


 smakelijk .....!  of  probeer het zelf eens om een ijsje vers te maken, je hebt er zoveel meer plezier, of waarom niet jezelf trakteren met een ijsje van de ijskar.
Zelf heb ik dit 35 jaar met hart en ziel gedaan . En het word zo zeldzaam een dagelijks vers ijsje dat je zomaar kan kopen 
.....Draag het ijskarretje met ambachtelijk IJskreem op je handen het word zo zeldzaam, en elk ijskarretje heeft dat beetje speciaal in zijn Ijsje ,juist dat smaakje waarvoor iedereen jou kent ,en je zo speciaal maakt !
Maar  ook vele ijswagentjes die dagelijks rondkomen en je proberen wijs te maken dat zij vers ijs verkopen is niet altijd waar .
en dat zeg ik ook , en het kan me kwaad maken ,Een vers IJs schavert niet ..is lekker mals en glad als een spiegel en loopt niet af   ..zodra je hem in de handen hebt..!
Dit zijn al een paar kenmerken voor wie er niet zoveel van kent ............

En vergeet niet bij je ijskarretje heb je vlug door hoe proper zij of hij is , want je kan dit een week veinzen maar let eens op

..........hoe proper de  handen zijn van de IJSMAN
..........hebben ze vers water en zeep bij zich maken
..........verse handdoeken
..........met wat word de ijskar afgekuist
..........als je iets vraagt om je handen prober te maken kan je geholpen worden
..........hoe proper is de ijskar en de raampjes
.........de grootste bakterie zit erin als de Ijsman  de binnenkant van zijn ijsbakken afveegt met een doek...
.........of wanneer je een ijsschepper ziet liggen in onfris gebruikt ijswater en zo ziet terug de ijsbak in scheppen 
..........en roken is ook verboden

.......Een IJsman moet voor elke bak IJS een ijschepper hebben die in de IJS blijft tot de scheppers in vers en fris lopend water kunnen afgespoeld worden en dit meermalen daags  

En ik kan je zeggen dit gebeurd heel veel en niet alleen bij de ijskar maar , ook in veel  shieke ijssalons.

Dit alles heb ik op een paar minuten vlug overzien   ..en wees ervan overtuigt dit is geen overbodige luxe maar een noodzaak ....................noella